torsdag 17 maj 2012

Sydd tubsjal + beskrivning

Jag har sett så många fina sjalar i olika bloggar och i Sytokiga på FB. Jag ville inte vara sämre och kände att det var dags för mig att sy en också. Jag hade inget passande tyg i jersey så jag fick leta bland de vävda tygerna och hittade en bit svart voile. Den visade sig vara för liten för att räcka till en trekantig sjal som jag först hade tänkt att sy så det var bara att tänka till en extra gång. Det fick bli en annan variant av sjal, en tubsjal.


Jag lägger in en beskrivning hur jag gjorde, ingen avancerad sömnad och det kanske finns bättre lösningar, men som sagt så här gjorde jag.

En halv meter svart voile, bredd c:a 140 cm, (den här är köpt på Stoff och stil) + 140 cm spets.


Vik tyget på längden och nåla fast spetsen på insidan = rätan, eller också är du lite vågad och struntar i att nåla och syr direkt ;)


Sy ihop tyget så att spetsen hamnar på insidan.


Nu är tyget ihopsytt som en tub. Den ska nu vrängas så att halva hamnar inuti. Jag trädde upp den på armen och drog in hälften.


 Hälften av sjalen är invikt i den andra halvan.


Nu ska kortsidan sys ihop. Sy runt kanten på kortsidan (inte rätt över alltihop) men lämna en liten öppning så den kan vändas rätt. (Jag puttade undan den virkade spetsen och sydde inte ihop den i det här steget, den hamnar konstigt om man gör det)


Här är sjalen ihopsydd och vänd rätt. Det lilla vändhålet ute till höger sys ihop antingen för hand eller med symaskin. Även spetsen kan man sy ihop för hand här.


 Vira två varv runt halsen. Klart! 

5 kommentarer:

Gittan sa...

Snygg sjal och riktigt bra beskrivning!

Alice BraLLan sa...

Supersnygg sjal!

Fellai sa...

Jättesnygg sjal! Blir sugen på att prova :-)

Malin/ Tjabos Skat sa...

snyggt! Måste använda spets oftare, det kan ju bli så här fint! :-)

Tina skapar sa...

Vilken fin sjal =) Det måste jag testa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...