söndag 6 november 2011

Beskrivning hur man syr en börs


Jag fick frågan om hur man syr en börs. Jag sydde den här igår och passade då på att ta kort samtidigt. Själv har jag googlat runt och hittat beskrivningar på börsar på olika ställen som jag har länkat till i tidigare inlägg. Men nu tänkte jag göra ett försökt till en beskrivning själv hur jag syr en börs. Om det är något som verkar konstigt så är det bara att fråga.


1. Klipp ut två bitar av yttertyget och två bitar av innertyget (fodret). Du behöver också en dragkedja. Min dragkedja är väldigt lång men det är bara att klippa av den sedan. Mina tygbitar är ungefär 15 cm på bredden och c:a 10 cm på höjden.  Bredden kan du själv variera lätt beroende på hur lång dragkedja du har.


2. Jag ville dekorera tyget med en bit spets, så den har jag här sytt fast på det som kommer bli framsidan av börsen. Nåla fast dragkedjans ena del mot yttertygets ena del.


3. Om du har en pressarfot som är till för att sy i dragkedjor så är det dags att leta fram den nu och sätta dit den. När du syr fast dragkedjan är det bra att ta sikte på markeringen som finns på dragkedjan. Jag är inget proffs på att sy i dragkedjor och det kan hända att jag syr på fel sida av dragkedjan här ovanför men det funkade för mig i alla fall :)


4. Då är det dags att sy fast nästa del. Nåla fast den på dragkedjan.


5. Båda ytterdelarna är nu fastsydda i dragkedjan.

(Om man inte vill ha en fodrad börs så kan man ju redan här sy ihop den. Sy på namnlappen, vik räta mot räta och sy runt, glöm inte att lämna dragkedjan öppen!)


6. Nu ska innertyget nålas fast.


7. Lite svårt att förklara hur det ska nålas, hoppas att bilderna hjälper.


8. Yttertyg, dragkedja och sedan innertyg. Yttertyg och innertyg ligger räta mot räta med dragkedjan emellan.


9. När alla delarna är fastsydda i dragkedjan så ser det ut så här. Här nedanför ser vi det som kommer bli insidan av börsen


. 10. Och här nedanför är utsidan.


11. Pressa isär tygdelarna och sy en stickning, d v s sy en söm några mm från dragkedjan.


12. Nu är det dags att fundera ut vart namnlappen ska sitta om du vill sy dit en sådan. Vill du att den ska sitta på framsidan av börsen så är det bra att sy dit den nu, innan börsen sys ihop. På med den vanliga pressarfoten och sy fast namnlappen. Vill du att namnlappen ska sitta i sidan av börsen så får du vänta lite med att sy dit den.


13. Nåla ihop innertyg och yttertyg räta mot räta som på bilden nedanför. Obs! Se till att dragkedjan är öppen innan du börjar sy här. Om du vill ha namnlappen insydd i sidan av börsen så placerar du ut den i ena kortsidan av börsens yttertyg


Som ni ser har jag inte sicksackat runt tyget, det kan man så klart göra om man vill men det är inte nödvändigt i det här fallet då alla kanterna hamnar inuti börsen och det är ingen risk att kanterna fransar upp sig.

14. Sy runt alltihop men lämna c:a 5 cm öppet i ena sidan av fodret.


15. Nu är det dags att vränga ut börsen genom den lilla öppningen. Stryk in kanterna i vändhålet och sy ihop hålet med symaskinen eller för hand.


Stoppa in fodret i börsen och stryk den om den har blivit skrynklig efter vrängningen. Klart!


Beundra din nya börs :)

Lycka till!

8 kommentarer:

dorabella sa...

Fiin!! Tack för den braiga tuten!

Fangoria sa...

Tack för tuten, den kommer jag nog säkert strax använda, har aldrig sytt en börs men nu blev jag sugen! =)

Palven sa...

Kanonbra :o)

Viktoria sa...

Kanonbra tut!

Malin sa...

Vilken fin börs!!!
Kram Malin

Fröken Pyssel sa...

Tack för fin beskrivning! Gjorde en liknande för ett tag sen, med beskrivning, och den är värdelös jämfört med din, haha! Kanske ska länka hit istället :-D

ansipansan sa...

Tack för en superb beskrivning! Har just sytt mitt livs första två börsar enligt dina instruktioner. :-) Ska lägga ut dem på min blogg och länka hit! Har tittat runt lite här och måste bara säga att du är grym på allt du skapar!

Zara sa...

Tack för en utmärkt beskrivning! Jag följde den när jag sydde en börs idag och länkar givetvis till dig i min blogg.
http://zararooke.wordpress.com/2013/09/21/en-bors-till-en-8-aring/
// Zara

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...